Działania podjęte w klasach 1-5:
Klasa 1a
- Wycieczka do Gospodarstwa Pasiecznego „Sądecki Bartnik”. Zapoznanie się z produkcją miodu oraz jego właściwościami zdrowotnymi. Zapoznanie z hodowlą zwierząt domowych (kozy, drób).
- Lekcje tematyczne o warzywach i owocach.
- Pogadanki i prezentacje na temat urozmaiconej diety, podział na zdrowe i niezdrowe produkty.
Klasa 1b
- Wycieczka do Gospodarstwa Pasiecznego „Sądecki Bartnik”. Zapoznanie uczniów, jak powstaje miód, jakie są rodzaje miodu. Zapoznanie z życiem pszczół i hodowlą zwierząt domowych (kozy, drób).
- Zdrowe przekąski podczas imprez klasowych.
- Zajęcia klasowe „Powitanie jesieni – rozpoznawanie jesiennych owoców i warzyw”,
- Wykonanie jesiennej spiżarni – degustacja przetworów z jesiennych owoców i warzyw.
Klasa 2
- Zapoznanie dzieci z koncepcję zdrowego talerza.
- Wspólnie z klasą opracowanie talerza zdrowego żywienia, który zawierał odpowiednią ilość warzyw i owoców, odpowiednią ilość białek oraz węglowodanów.
- Wykonanie piramidy żywieniowej, która codziennie przypomina uczniom o zasadach zdrowego odżywania. Pokazuje, jak komponować swój jadłospis, aby zachować zdrowe i dobre samopoczucie.
- Z okazji Światowego Dnia Kanapki, który odbył się 3 listopada - wszyscy uczniowie w swoich śniadaniówkach posiadali zdrowe śniadania o których wspólnie porozmawialiśmy i omawialiśmy wartości dla człowieka.
Klasa 3
Klasa 4a
Klasa 4b
- Wycieczka do Gospodarstwa Pasiecznego „Sądecki Bartnik”. Zapoznanie uczniów, jak powstaje miód, jakie są rodzaje miodu. Zapoznanie z życiem pszczół i hodowlą zwierząt domowych (kozy, drób).
- Zajęcia z wychowawcą - Piramida żywieniowa, jak racjonalnie się odżywiać.
- Wycieczka do „Smoczej Osady” - poznanie tajników gospodarstwa wiejskiego.
Klasa 5