Działania podjęte w klasach 1-5:
Klasa 1a
- Wycieczka do Gospodarstwa Pasiecznego „Sądecki Bartnik”. Zapoznanie się z produkcją miodu oraz jego właściwościami zdrowotnymi. Zapoznanie z hodowlą zwierząt domowych (kozy, drób).
- Lekcje tematyczne o warzywach i owocach.
- Pogadanki i prezentacje na temat urozmaiconej diety, podział na zdrowe i niezdrowe produkty.
- Rozmowy i zajęcia na temat smaków zdrowych przekąsek, co przyczyniło się do większego spożycia owoców i warzyw przez dzieci w ich codziennej diecie.
- Działania edukacyjne, które miały na celu nauczyć dzieci o rolnictwie, pochodzeniu żywności i zdrowych nawykach żywieniowych.
Klasa 1b
- Wycieczka do Gospodarstwa Pasiecznego „Sądecki Bartnik”. Zapoznanie uczniów, jak powstaje miód, jakie są rodzaje miodu. Zapoznanie z życiem pszczół i hodowlą zwierząt domowych (kozy, drób).
- Zdrowe przekąski podczas imprez klasowych.
- Zajęcia klasowe „Powitanie jesieni – rozpoznawanie jesiennych owoców i warzyw”.
- Wykonanie jesiennej spiżarni – degustacja przetworów z jesiennych owoców i warzyw.
Klasa 2
- Wycieczka do Gospodarstwa Pasiecznego „Sądecki Bartnik”. Zapoznanie się z produkcją miodu oraz jego właściwościami zdrowotnymi. Zapoznanie z hodowlą zwierząt domowych (kozy, drób).
- Zapoznanie dzieci z koncepcję zdrowego talerza.
- Wspólnie z klasą opracowanie talerza zdrowego żywienia, który zawierał odpowiednią ilość warzyw i owoców, odpowiednią ilość białek oraz węglowodanów.
- Wykonanie piramidy żywieniowej, która codziennie przypomina uczniom o zasadach zdrowego odżywania. Pokazuje, jak komponować swój jadłospis, aby zachować zdrowe i dobre samopoczucie.
- Z okazji Światowego Dnia Kanapki, który odbył się 3 listopada - wszyscy uczniowie w swoich śniadaniówkach posiadali zdrowe śniadania o których wspólnie porozmawialiśmy i omawialiśmy wartości dla człowieka.
- Ustalono jedną przerwę w każdym dniu na konsumpcję owoców i warzyw wspólnie z uczniami i nauczycielami w klasie drugiej.
- Wspólne zdrowe śniadanie klasowe - uczniowie przynieśli z domu owocowe, warzywa, produkty mleczne i produkty zdrowe, którymi dzielili się z innymi uczniami.
- Przeprowadzone zostały zajęcia edukacyjne na temat zdrowego odżywiania oraz aktywności fizycznej.
Klasa 3
- Wycieczka do „Smoczej Osady” - poznanie tajników gospodarstwa wiejskiego.
- Gazetka na jadalni: „Piramida zdrowego odżywiania i witaminy w owocach i warzywach”.
Klasa 4a
- Wycieczka do Gospodarstwa Pasiecznego „Sądecki Bartnik”. Zapoznanie uczniów, jak powstaje miód, jakie są rodzaje miodu. Zapoznanie z życiem pszczół i hodowlą zwierząt domowych (kozy, drób).
- "Od ziarenka do bochenka" – wizyta w piekarni Strusinianka w Tarnowie.
Klasa 4b
- Wycieczka do Gospodarstwa Pasiecznego „Sądecki Bartnik”. Zapoznanie uczniów, jak powstaje miód, jakie są rodzaje miodu. Zapoznanie z życiem pszczół i hodowlą zwierząt domowych (kozy, drób).
- Zajęcia z wychowawcą: "Piramida żywieniowa, jak racjonalnie się odżywiać”, „Zdrowe odżywianie – bilansowanie posiłków”, „Czy wiesz co jesz? Kształtowanie odpowiednich nawyków i przyzwyczajeń zdrowotnych”.
- Wycieczka do „Smoczej Osady” - poznanie tajników gospodarstwa wiejskiego.
- "Od ziarenka do bochenka" – wizyta w piekarni Strusinianka w Tarnowie.
Klasa 5